Begin van het nieuwe jaar, mooi moment voor een terugblik. Vorig jaar zaten volop in de puppyperikelen rondom onze sheltie-pup Aiden die we vanaf kerst in hadden. Een hele leuke tijd, maar ook momenten waarop ik dacht: “Een pup in huis is echt nog niet zo gemakkelijk…..” en “hoe ging dat ook alweer?” Neem bijvoorbeeld het zindelijk maken. Je let keurig op de signalen die erop kunnen duiden dat er iets aan zit te komen en neemt gelijk actie.
Dweil en sop
Dan sta je eenmaal buiten en dan doet ie natuurlijk niks. Véél te druk met snuffelen, blaadjes eten, aan schoenen knagen of het luisteren naar al die onbekende geluiden. Oké, dan maar weer naar binnen…en ja hoor…
Oeps….dat is natuurlijk hét moment om blaas of darmen te legen. Of het is net op een moment dat je zelf denkt even een sanitaire stop te kunnen maken. Erg leuk is als ze in de bench poepen en vervolgens vrolijk doorheen lopen! In het begin erg handig om standaard een dweil en sop te hebben klaar staan!
Tips en handreikingen
- Zorg voor een prikkelarme omgeving en houd de pup aangelijnd, ook als je hem in de tuin uitlaat. Zo houd je er zicht op of hij inderdaad iets gedaan heeft. Reserveer eventueel een speciale plek in de tuin waar je je pup steeds naar toe brengt.
- Let erop dat hij zich niet zelf gaat vermaken en “vergeet’ zijn behoefte te doen. Onderbreek dit gedrag bijvoorbeeld door even in je handen te klappen of hem naar je toe te roepen. Maar zorg dat je zelf dan weer niet tè leuk wordt.
- Lukt het niet gelijk en sta je buiten te blauwbekken en/of wortel te schieten? Ga naar binnen maar houd je jas aan (dan ben je weer snel buiten als het nodig is). Doe in de hal even een (rustig) spelletje of oefen de lesstof van de puppycursus.
- Ga na een paar minuten weer naar buiten, grote kans dat het dan wel lukt. Beloon je puppy uitgebreid. Goed zo, dat is braaf! Met voer belonen kan ook maar doe dit echt bliksemsnel na het plassen en niet pas als je hondje weer binnen is, dan legt hij echt het verband niet.
- Bij veel lichamelijke activiteit of spannende dingen (bijvoorbeeld naar de puppyklas) is er vaak minder controle over de blaas en moet de pup vaker plassen. Terwijl ze het ’s nachts terwijl ze rusten vaak langer kunnen ophouden.
- Laat de pup voornamelijk buiten zijn behoefte doen. Er zijn ook speciale matjes te koop voor binnenshuis of er zijn mensen die kranten op de vloer leggen. Je krijgt dan een krantzindelijke hond waarbij het heel moeilijk aan te leren is om op een andere ondergrond, buiten, zijn behoefte te doen.
- Een bench is een goed hulpmiddel, aangezien een pup van nature zijn ligplaats niet bevuilt. Natuurlijk moet de bench dan eerst op een goede en positieve manier aangeleerd worden. Er zijn hondjes die toch in de bench plassen en poepen. Maak in dat geval de bench wat kleiner door een tussenschotje te plaatsen of er een kartonnen doos of plastic kratje in te plaatsen.
- Als je ziet dat de pup op het punt staat om binnen iets te doen, til hem snel op en zet hem buiten. Geef jezelf een compliment dat je alert gereageerd hebt en beloon je pup!
- Een ongelukje? Houd er rekening mee dat dit minstens tot een half jaar nog kan gebeuren. Ook kan een pup die eerst zindelijk leek, plotseling een terugval krijgen. Straf in ieder geval nooit.
- Heb geduld, uiteindelijk komt het goed. Is er na een paar maanden ondanks gerichte training geen verbetering? Ga eerst naar de dierenarts, misschien is er een medische reden.
Vragen? Neem gerust contact op!