Als ik voor privélessen of gedragsbegeleiding bij mensen thuis kom verzuchten ze vaak: “ik kan mijn hond werkelijk niets geven, hij bijt alle hondenspeeltjes binnen 5 minuten stuk! Ze hebben al van alles geprobeerd van stevige flostouwen tot pluchen speeltjes en juten dummy’s.
Slopen
Dat is natuurlijk erg jammer en zonde van het geld. Waarom worden hondenspeeltjes veelvuldig stuk gemaakt? De reden is dat de meeste honden slopen heel erg leuk vinden. Het komt voort uit een soort oerdrift waarbij het stuk van een pluche speeltje overeenkomt met het ontleden van een prooi.
De meeste hondenspeeltjes zijn daarom niet geschikt om een hond alleen mee te laten spelen. Het kan bovendien gevaarlijk zijn als delen van het speeltje in het maag-darmkanaal terecht komen.
Samen spelen
Maar waarom zou je een hond alleen laten spelen? De kracht van samen spelen is juist dat het de band versterkt doordat er samen plezier gemaakt wordt. Ook is het uitermate geschikt om de hond te leren om voorwerpen los te laten als jij dit wilt. Een hondenspeeltje kan hierbij een prima oefenmiddel zijn.
Hoe?
Er zijn legio mogelijkheden om samen op een leuke manier met een hondenspeeltje bezig te zijn. Met een flostouw kun je leuke sjorspelletjes doen. Een bal is prima geschikt om te laten apporteren. Pluche of plastic speeltjes kun je laten zoeken. Ook leuk: je laat je hond zelf zijn speeltjes naar een mand of kist brengen. Doordat je samen bezig bent met het hondenspeeltje geef je de hond geen kans om het stuk te maken. Je bergt het na het spelen nl. weer op zodat de hond er zelf niet bij kan. Zo blijft het hondenspeeltje interessant!
Zelfbeheersing
Een hond die gewend is om zijn speeltjes stuk te bijten zul je eerst zelfbeheersing moeten aanleren. Begin daarmee voordat je een hondenspeeltje laat apporteren of zoeken. Bij bijtgrage honden is raadzaam om ze het speeltje voor te houden en te belonen voor het rustig er aan snuffelen. Een volgende stapje kan zijn: met de neus tegen het speeltje duwen. Als dat goed gaat kun je het speeltje zachtjes laten vastpakken. Door je hond aan te lijnen voorkom dat je hij er met het speeltje vandoor kan gaan!
Kauwen
Natuurlijk is het goed dat als je hond altijd iets tot zijn beschikking heeft om op te kauwen. Het is een leuk tijdverdrijf, goed voor zijn gebit en bovendien rustgevend. Er zijn diverse soorten botten en andere materialen te koop waar je je hond gerust op kunt laten knagen. Een (gevulde) Kong is ook prima als bezigheidstherapie.
Favoriet
Heeft jouw hond een favoriet voorwerp of speeltje? Ik ben reuze benieuwd hoe hij zich daarmee vermaakt. Heb je vragen over verantwoorde hondenspeeltjes, samen spelen of hoe je je hond kunt leren zoeken of apporteren? Stel deze gerust: