Honden die uitvallen aan de lijn

Een veel voorkomende uitdaging is het omgaan met honden die uitvallen aan de lijn tijdens het wandelen. Veel hondeneigenaren hebben door het uitvalgedrag geen plezier meer in de dagelijkse wandeling. Ze raken gefrustreerd omdat niets lijkt te helpen als hun hond als een idioot te keer gaat bij het zien van andere honden, mensen of verkeer. Soms schamen ze zich zelfs zo dat ze op ongebruikelijke tijdstippen gaan wandelen om confrontaties te voorkomen

De invloed van lijnvoering

Hondenbureau Samba uitvallen aan de lijn stressOnbegrijpelijk, zeggen eigenaren vaak. Los van de lijn kan mijn hond prima met andere honden overweg. Waarom blijft hij dan uitvallen aan de lijn? Een logische vraag.

Aan de lijn benaderen honden elkaar meestal op een onnatuurlijke manier. De hond wordt gedwongen een andere hond frontaal te naderen. Van nature zou hij liever in een boog om de andere hond heen zou lopen. Honden krijgen aan de lijn meestal geen tijd om elkaar goed te “lezen” omdat hun geleiders gewoon in hun eigen tempo door willen lopen. Daarbij heeft men bij het zien van een andere hond al de neiging om de lijn korter te maken en aan te spannen. Hierdoor wordt een negatief signaal afgegeven aan de hond en ontstaat spanning.

Bovenstaande zaken zorgen ervoor dat het passeren van andere honden niet altijd soepel verloopt. Zeker als de hond al eens een vervelende ervaring heeft opgedaan met andere honden. Uitvallen aan de lijn kan een gevolg zijn. Het wordt er ook niet beter van als de eigenaar alvast gaat waarschuwen: “Pas op hè, gedraag je!”

Een consult bij een erkende gedragstherapeut kan inzicht geven in de motivatie van probleemgedrag.

De tip die werkt!

Het is wellicht niet gemakkelijk, maar de eerste stap naar verbetering kun je zelf al maken. Stop met corrigeren. Draai de lijn niet om je hand en mopper niet bij het zien van een prikkel waar je hond op reageert. Haal in plaats daarvan je hond weg uit de situatie die hij niet aangenaam vindt.

Draai je hond weg van de prikkel en loop achterwaarts de andere richting uit (weg van bv. de andere hond). Vergroot de afstand net zo lang totdat je je hond kunt bereiken en kunt belonen voor het meelopen en aandacht voor jou hebben.

Waarom achteruit lopen? Zo houd je meer controle over je hond. Natuurlijk is dit niet gemakkelijk en al helemaal niet als je hond al tot uitvallen, blaffen en aan de lijn trekken is overgegaan. Leer daarom signalen herkennen die voorafgaan aan het uitvallen. Zo wordt het steeds gemakkelijker om het uitvallen van de lijn te voorkomen.

Hulp nodig?

Hondenbureau Samba uitvallen aan de lijn fixerenDoor het toepassen van bovenstaande methode bouw je zelfvertrouwen op in het handelen van de situatie. Natuurlijk ben je er dan nog niet. Wil je echt inzicht in het gedrag van je hond en stap voor stap deze en andere trainingsmethoden leren?

We zijn gestart met de cursus Ontspannen Wandelen Zonder Uitvallen. Na een paar groepslessen ervaren de deelnemers al dat het uitvallen aan de lijn al is verminderd. Dit komt doordat ze nu weten hoe te handelen.

Wil jij dit ook? Eind augustus/begin september start er een nieuwe cursus. Wees er snel bij, want er is slechts ruimte voor 4 hond-geleider combinaties. Je partner of ander gezinslid mag uiteraard mee om te kijken.

Wil je liever individueel les hebben, dat kan via onze hondenschool aan huis.
Voor meer informatie neem contact op.

, , ,
Vorig bericht
Hondengedrag begrijpen? Film het eens!
Volgend bericht
Honden die trekken aan de lijn

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu