Hondengedrag begrijpen? Film het eens!

hondengedrag begrijpen

In het kader van een honden infomiddag had ik laatst een stand ingericht in een winkel. Het is altijd gezellig als mensen bij de stand komen om over hun hond te praten. Als vanzelf komen er vragen over hondengedrag en training. Sommige vragen kunnen ter plekke beantwoord worden. Hierdoor leren eigenaren hondengedrag begrijpen Bijvoorbeeld als het gaat over het zindelijk maken van een pup of het meest geschikte speelgoed voor een hond.

Spel of agressie?

Soms gaan de vragen ook over de interacties tussen honden. Is het gedrag dat zich tussen de honden afspeelt spelgedrag, dominantie of agressie? Mensen kunnen hier behoorlijk onzeker over worden.

Zo was er een mevrouw onzeker over het feit dat haar 2 honden in bepaalde situaties erg ruw met elkaar om gingen. Ze wilde graag weten of de kleinste van de honden gevaar liep door het gedrag van de grotere, oudere hond. Ook vroeg zij zich af of ze het gedrag moest stoppen.

Hondengedrag begrijpen door filmopnamen

hondengedrag begrijpenEen tip die ik haar kon geven was: luister naar je “onderbuikgevoel”. Als je bij het zien van het gedrag een onprettig gevoel krijgt, klopt er vaak iets niet. Verder heb ik uitgelegd hoe “normaal” spelgedrag tussen honden er uit ziet. Om een goede interpretatie van het gedrag van haar honden te kunnen geven heb ik aangeraden om het gedrag te filmen.

Bij een videobeoordeling leer ik eigenaren hondengedrag begrijpen zonder daadwerkelijk een diagnose te stellen. Dit kan natuurlijk wel in een aanvullend gedragsconsult met tips en adviezen hoe met dit gedrag om te gaan.

Een videobeoordeling is bedoeld om een korte interpretatie te geven over gedrag. Dat kan gedrag zijn dat eigenaren opmerkelijk, vervelend of beangstigend vinden. Ik benoem het gedrag dat ik op de film zie, bijvoorbeeld: prooigedrag, spelgedrag, agressie, aandacht vragen enz. Een videobeoordeling van hondengedrag is altijd gratis voor bezoekers van een infomiddag of lezing.

Spelgedrag

hondengedrag begrijpenDe betreffende mevrouw stuurde enkele dagen na de infomiddag een opname van het gedrag van haar honden tijdens spel. Ze probeerden elkaar telkens op een niet zachtzinnige manier een speeltje af te pakken, waarbij stevig gegromd en gebeten werd. De honden bleken uitstekend met elkaar overweg te kunnen. Als ze alleen thuis waren was er geen enkel probleem.

Het ruwe spel kwam enkel voor in aanwezigheid van de eigenaresse. Mijn interpretatie van het gedrag was spelagressie, die snel om kon slaan in competitieve agressie in aanwezigheid van de eigenaresse. In een telefoongesprek heb ik de filmbeoordeling met de eigenaresse besproken.

Vervolg

Ze wilde graag handreikingen hoe te handelen als het gedrag zich voordeed en hoe ze het gedrag kon voorkomen. Daarvoor maakte ze een afspraak voor een gedragsconsult. Tijdens het consult bleek dat de kans klein was dat de honden elkaar ernstig zouden verwonden. Dit was al een opluchting voor de eigenaresse.

Met een paar kleine aanpassingen in haar manier van handelen ten aanzien van de honden was er al snel een verbetering zichtbaar. Daarbij voelde ze zich al snel zekerder omdat ze nu wist hoe ze moest handelen om het ruwe gedrag tussen de honden te stoppen.

Wilt u zelf ook leren hondengedrag begrijpen ? Bel of mail gerust. Mogelijk kan ik u ook helpen via een videobeoordeling.

, , , , ,
Vorig bericht
Stress bij honden, hoe herken je dat?
Volgend bericht
Honden die uitvallen aan de lijn

Gerelateerde berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu