Honden die trekken aan de lijn

Je arm zowat uit kom, afgeklemde vingers, je humeur tot het nulpunt en je hond hijgend en gefrustreerd. Dat is in het algemeen het plaatje dat hoort bij honden die trekken aan de lijn. Hoe komt het nu dat zoveel honden hun eigenaar over straat sleuren? Ze willen dolgraag naar dat lekkere luchtje, die andere hond begroeten of richting het uitlaatveldje waar ze lekker los mogen. Gezien het feit dat honden nu eenmaal sneller lopen dan wij is het een logisch gevolg dat ze gaan trekken aan de lijn als ze hun eigen tempo niet kunnen bepalen. Toch zijn er een aantal andere oorzaken voor dit gedrag waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht hebt. 

Waarom doen honden dit?

De 5 belangrijkste redenen:

  1. De hond heeft als pup altijd mogen trekken aan de lijn. Nu hij ouder is, wordt het door zijn gewicht en kracht als vervelend ervaren. De hond heeft echter nooit anders geleerd.
  2. Puppy’s maar ook oudere honden zijn soms bang of gespannen op buiten. Door in de lijn te gaan hangen proberen ze zo snel mogelijk naar een veilige plek te komen en dat is meestal naar huis.
  3. Honden die veel energie hebben en waar weinig mee gewandeld wordt zijn ware stuiterballen aan de lijn. Ook honden die om de een of andere reden nooit los mogen of weinig bewegingsvrijheid krijgen hebben vaak de neiging om aan de lijn te trekken.
  4. Bij honden die oorspronkelijk gefokt zijn om bv. een slee voort te trekken, behoort het trekken aan de lijn tot rasgebonden eigenschappen.
  5. Impulsieve honden en honden die snel overprikkeld zijn hebben de neiging om binnen een fractie van een seconde heftig te reageren op veranderingen in hun omgeving. Voor deze honden is het extra moeilijk om ontspannen aan de lijn te lopen.

Wat kun jij doen

Je kunt je natuurlijk aan de hand van bovenstaande opsomming afvragen wat de belangrijkste motivatie voor jou hond is om te trekken aan de lijn. Kijk daarbij ook eerlijk naar je eigen rol hierin.

Vanzelfsprekend heb je ook al van alles geprobeerd om het probleem op te lossen. Van corrigeren en lokken met voertjes tot cursus volgen bij een hondenschool. Je hebt vast ook al een arsenaal aan hulpmiddelen aangeschaft die niet of nauwelijks werken.

Hoe kan ik je helpen

In de cursus Ontspannen Wandelen Zonder Trekken leer je in 4 groepslessen plus 1 individuele les hoe je het trekken aan de lijn van je hond kunt verminderen of zelfs helemaal kunt laten verdwijnen. Natuurlijk kun je ook losse privélessen afspraken via onze Hondenschool aan huis om te leren hoe je ontspannen kunt wandelen met je hond.

Gratis sessie

Ik kan mij voorstellen dat je eerst overtuigd wilt worden dat ik van waarde voor je kan zijn. Neem daarom contact op voor een gratis sessie van max. een half uur op de trainingslokatie in Geleen. Hierbij geef ik jou inzicht in het gedrag van je hond aan de lijn. Daarna beslis jij zelf over het vervolg. Let wel, er is slechts ruimte voor 4 personen om deze sessies in te plannen.

Maak nu een afspraak! 

, ,
Vorig bericht
Honden die uitvallen aan de lijn
Volgend bericht
Hier komen met plezier, het is mogelijk!

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu