Je kent de situatie vast wel. Er komt visite binnen en je hond stormt op de mensen af en springt ze zowat ondersteboven. Hij blijft constant om aandacht vragen nadat ze zijn gaan zitten. Hij duwt bijvoorbeeld zijn kop onder hun arm, komt met speeltjes aanzetten, hapt in hun handen of blijft irritant blaffen. Hoe fijn zou het zijn als hij naar een vaste plaats gaat en daar blijft?
Visite
Om een goede indruk te maken op je visite stuur je de hond naar zijn “plaats” (in veel gevallen zijn mand of andere vaste ligplek). Dit doet hij keurig…om er vervolgens na……(vul zelf maar in) seconden weer vandaan te komen!
Ik zie dit veel gebeuren tijdens consulten of lessen waarvoor ik bij mensen aan huis kom. Vaak klagen ze dan: “ik kan hem naar zijn plaats sturen zoveel ik wil, hij blíjft gewoon niet!”
Mijn werdervraag op zo’n moment is dan: “Heb je hem geleerd hoe lang hij daar moet blijven en wanneer mag hij er van af?”
Het antwoord is vaak: “Eh nee, doet dat hij meestal vanzelf!” Daarmee ontstaat het inzicht dat de opdracht “plaats” niet op een optimale manier bij de hond is aangeleerd.
Tijdens de puppycursus werd geleerd dat “plaats”op een kleedje, handdoek of matje liggen is. Prima oefening maar meestal is deze niet uitgebouwd naar langer blijven zitten/liggen of naar andere situaties.
Op de juiste wijze plaats aanleren
Bij deze oefening is het heel belangrijk dat de hond een teken krijgt dat hij “vrij” is om te doen wat hij wil en van zijn plaats mag komen. Is dit gemakkelijk? Nee! Is dit te leren ook als de hond al wat ouder is? Zeer zeker!
Een aantal punten zijn belangrijk bij het aanleren van deze oefening:
- Maak de plaats bijzonder waardevol, alleen dáár krijgt hij voertjes of een snack
- Beslis of je hond moet zitten of liggen op zijn plaats of dat hij zelf een positie mag kiezen.
- Beloon na een paar seconden voor het blijven op de plaats en geef vervolgens “vrij”
- Begrijpt je hond “vrij” niet? Lok hem de eerste paar keer met een voertje bij zijn plaats vandaan.
- Spreek het woord “vrij”op een neutrale toon uit. Negeer hem na het vrijgeven even, op de plaats blijven moet “leuker” zijn.
Doe de oefening alleen als je voor succes kunt gaan en als het rustig is. Kies een andere oplossing als er bezoek komt. Plaats de hond dan liever in een bench, zet hem even in een aparte ruimte of in de tuin.Als de hond begrepen heeft dat hij zolang op zijn plaats moet blijven totdat hij ‘vrij’ krijgt kun je duur gaan verlengen.Gaat het ook over een langere tijdspanne goed, dan kun je afleiding gaan inbouwen (bv. Iemand komt binnen, een voertje of speeltje voor de plaats neerleggen enz.)
Plaats in de praktijk
Heb je voorgaande stappen doorlopen, dan is het nu tijd om in de praktijk te gaan oefenen. Begin hier met kleine stappen. Als je hond al opgewonden raakt bij het geluid van de deurbel, is je eerste stap om dit geluid te koppelen aan het naar de plaats gaan. Je drukt dan in eerste instantie zelf op de bel (of laat een gezinslid dit doen). “Ja, maar…dat is toch gemakkelijk?” hoor ik je denken. Dat klopt misschien, maar wees eerlijk. Heb je zelf autorijden gelijk op de snelweg geleerd? Waarschijnlijk niet! Het is belangrijk dat de tussenstappen succesvol zijn voordat je naar het moeilijkste gedeelte gaat, het naar plaats gaan bij “echt” bezoek.
Oefen dus heel vaak met “fake” bezoek door gezinsleden er een gewoonte van te laten maken om eerst aan te bellen voordat ze de voordeur binnenkomen (ook al hebben ze een sleutel). Pas als dat goed gaat kun je met ander bezoek gaan oefenen. Maak dit ook weer laagdrempelig door eerst bekende mensen die vaker komen (en dus minder spannend zijn) als oefenobject te gebruiken. Vergeet ook je figuranten niet te belonen!
Management versus plaats
Voor sommige honden is de binnenkomst van bezoekers zo’n opwindende, stressvolle of beangstigende ervaring dat ondanks een stappen plan de oefening “plaats” weinig succesvol is. Bekijk de situatie daarom realistisch. Sommige honden doe je zichzelf en jou een groot plezier door ze niet in deze situatie te brengen en ze bijvoorbeeld (tijdelijk) in een andere ruimte, buiten of in een bench onder te brengen als er vreemde mensen over de vloer komen. Het lijkt misschien minder gezellig, maar als je hond, jijzelf en andere gezinsleden steeds in de stress of ergernis schieten omdat de hond niet het juiste gedrag vertoont is dit ook niet fijn.
Heeft je hond echt serieus probleemgedrag en is de situatie voor jou niet te handelen? Bijvoorbeeld omdat hij agressie vertoont, erg sterk is of hard blijft blaffen. Dan is er wellicht meer aan de hand en voldoen een oefening als “plaats” en management van de situatie niet (meer). Neem gerust contact op om te kijken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld gedragsbegeleiding