Titeren tijdens Samba’s hondenfestijn

titeren

Wat is titeren?

Titeren is het bepalen van aanwezige antistoffen in het bloed. Aan de hand van de gevonden waardes kan de aanwezige bescherming in een mens of dier worden afgelezen en daar kan dan op gehandeld worden door, indien de waardes dat aangeven, te vaccineren.

Waarom zou je titeren?

Wanneer een dier geënt wordt terwijl er nog voldoende afweerstoffen in het lichaam aanwezig zijn, slaat de enting niet aan. Met de antistoffen gebeurt niets. Maar er gebeuren wel andere dingen: het immuunsysteem wordt aan het werk gezet en daardoor is het op dat moment minder alert op andere zaken. De afweer van de hond daalt tijdelijk waardoor de hond op andere gebieden meer risico loopt. Een voorbeeld van een ontregeling van het immuunsysteem is jeuk die plotseling kan opspelen. Ook andere dingen kunnen opeens tot uiting komen. Een virus kan ook opeens meer kans krijgen.

Vaccinaties zijn niet heel erg gevaarlijk, maar een bepaald percentage van gevaccineerde dieren kan vervelende bijwerkingen krijgen. Door het bepalen van de antilichamen titer kun je voorkomen dat er onnodig gevaccineerd wordt.

Hoe gaat titeren in zijn werk?

De titerbepaling kan in een laboratorium plaatsvinden. Daarvoor is een hele buis bloed nodig en dan duurt het een paar dagen voordat de uitslag er is. Het kan tegenwoordig ook met een sneltest, genaamd Vaccicheck. Dan is er maar een klein druppeltje bloed nodig en duurt het ongeveer een half uur voordat de uitslag er is.

Met VacciCheck kan op eenvoudige wijze gemeten worden of je hond of kat nog voldoende antistoffen heeft tegen de belangrijkste virusziekten: Distemper (Hondenziekte), Parvo en Hepatitis (leverontsteking)  Indien dit het geval is, heeft vaccineren geen enkele zin.
VacciCheck kan worden ingezet bij pups en kittens en bij volwassen dieren vanaf 3 weken na de laatste vaccinatie.
De uitslag wordt officieel in het paspoort genoteerd.

Meer info over titeren met Vaccicheck: https://www.vaccicheck.nl/

titerenTiteren tijdens de open dag

Op 23 september, tijdens Samba’s hondenfestijn is het mogelijk om je hond of kat te laten titeren via VacciCheck. Dierenarts Jolanda Krosse is die dag aanwezig vanaf 10.00 – 16.00 uur om de titersessies uit te voeren. De titersessie worden uitgevoerd in de kantine bij ons trainingsveld, gelegen aan de Swentiboldweg 100 te Geleen.

We werken in groepen van 12 honden. De eerste groep start om 10u. Bij de honden wordt bloed geprikt en daarna wordt de test ingezet. Groep 2 is ongeveer een half uur later aan de beurt. De uitslagen van de titertest zijn ongeveer ongeveer anderhalf uur na het bloed prikken bekend (tijd kan altijd afwijken) Het stripje wordt dan in het paspoort van je hond geplakt met de uitslag en handtekening van de dierenarts. Vergeet dus niet het paspoort van je hond of kat mee te nemen!

Zijn er vaccinaties nodig, dan worden die dag, na een gezondheidscheck ook gegeven. Tijdens het wachten is er genoeg te doen en te zien op onze open dag!

Kosten

De titertest kost €45

De entingen kosten:

L4: €22

DHP, P en DP: €25

KC neusenting: €30

KC injectie: €22

Rabiës: €30

Ontstoringsnosode: €17,95

Bij voorkeur contante betaling, maar er kan ook gepind worden.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor een titersessie, stuur dan een mail naar info@hondenbureausamba.nl met je naam, emailadres en telefoonnummer, de naam van de hond, leeftijd hond en vermeld er ook bij of je , naast de eventuele DHP, andere vaccinaties witl laten zetten en zo ja welke en met of zonder ontstoring. Je krijgt dan een bevestigingsmail van ons en info over hoe laat je verwacht wordt voor het titeren.

AANMELDEN IS ALTIJD VERPLICHT!

 VERGEET HET DIERENPASPOORT NIET!!

Vorig bericht
Themalessen: ontspannen samenwerken
Volgend bericht
Najaars themalessen

Gerelateerde berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu