Je weet in de meeste situaties vast wel wanneer je hond stress heeft. Bijvoorbeeld bij de dierenarts. Hij trilt, hijgt en piept in de wachtkamer omdat hij iets vervelends verwacht. Heb je ook wel eens meegemaakt dat je hond niet gelijk kwam toen hij geroepen werd? Hij bleef nog even snuffelen, deed een plas of schudde zich uit? Ook dat is een vorm van stress bij honden.
Overspronggedrag
Enerzijds wil hij gehoor geven aan de opdracht (hier komen) anderzijds wil hij ook doorgaan met spelen, geurtjes opsnuiven enz.. Om geen keuze te hoeven maken vertoont hij vaak het bovenstaande gedrag voordat hij uiteindelijk naar jou toe komt. Dat gedrag is een vorm van stress bij honden en noemen we “overspronggedrag”.
Het ontstaat in situaties waar de hond en keuze moet maken of door andere omstandigheden enigszins stress ervaart. Enkele voorbeelden en bijbehorende stress-signalen:
- Je wilt je hond een oefening of kunstje laten doen, maar hij begrijpt niet wat je bedoelt. Gedrag dat je dan vaak ziet is: voorpootje omhoog heffen, niesen, uitschudden of bij je weglopen.
- Je hond moet hierkomen omdat je een verzorgende handeling moet doen die hij niet prettig vindt (bv. borstelen). Hij gaat zich eerst uitgebreid zitten krabben of likken.
- Je hond wil een bot of speeltje hebben. Dit ligt vlak bij een andere hond of persoon waar hij niet bij in de buurt durft te komen. Dit veroorzaakt stress met de volgende verschijnselen: blaffen, piepen, bek aflikken of rondjes draaien.
Kortdurende en langdurende stress
Tijdens (behendigheids)wedstrijden wordt er soms veel druk op een hond gelegd. Als een eigenaar ongeduldig reageert zie je de hond soms: weglopen, snuffelen, stil blijven staan of blaffen;
Er wordt mij wel eens gevraagd of het erg is als je dit soort stress signalen bij je hond ziet. Nee, dat is niet erg. Net zoals bij mensen zorgt een beetje, kortdurende stress vaak voor hogere prestaties. Stress is nadelig als deze langdurig is en de hond geen invloed kan uitoefenen op de situatie.
Denk bijvoorbeeld aan honden die niet alleen thuis kunnen zijn en waarbij de eigenaar dagelijkse enkele uren van huis is. Honden met angst voor geluiden die in de decembermaand bijna dagelijks met de prikkel in aanraking komen. Honden die bv. door een trauma angst voor andere honden hebben ontwikkeld en dagelijks stress ervaren door confrontaties met andere honden.
Natuurlijk is hier met de juiste aanpak zeker verbetering te behalen, vaak ondersteund met medicatie. Raadpleeg iemand die je jou en je hond kan helpen met hondengedragsbegeleiding
Laat de hond kiezen
Voor het welzijn en zelfvertrouwen van je hond is het goed om hem af en toe keuzes te laten maken. Hierdoor kan hij gemakkelijker met stress omgaan. We bepalen nl. al heel veel voor onze honden. Wanneer, hoe vaak en waar ze uitgelaten worden, waar en wat ze eten, waar ze rusten en slapen en met welke andere soortgenoten ze contact maken.
Als de keuzemogelijkheden verantwoord zijn, waarom dan niet eens de hond laten kiezen? Linksom of rechtsom tijdens de wandeling, spelen met het flostouw of met de bal, binnen of buiten liggen, trainen of een rustdag?
Herken jij de stress signalen van je hond?